Журналисти, университетски преподаватели и изследователи се обявиха против номинацията на

...
 Журналисти, университетски преподаватели и изследователи се обявиха против номинацията на
Коментари Харесай

Антон Тодоров – момче за мръсни поръчки

 Журналисти, академични преподаватели и откриватели се оповестиха срещу номинацията на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров да оглави Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Те показаха позицията си в отворено писмо до Народното събрание, министър-председателя и медиите. Според тях той няма да е неутрален, тъй като досегашните му дейности дават всички учредения да се мисли, че би употребявал възможната си нова служба за „ кална битка “ против съответни хора.
„ Тодоров, първо, не е неутрален. Напротив, той в досегашната си активност нееднократно е променял политическата си принадлежност и надлежно пристрастията си “, декларира писмото и дава за образец книгата му от 2013 година „ Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите “, ориентирана среща управлението на ГЕРБ – партията, в която в този момент е народен представител. „ Това, несъмнено, не приказва по никакъв начин добре за тези, които са му предложили да бъде техен депутат, само че още по-зле приказва за качествата на господин Тодоров. Кога е бил откровен той – когато е заклеймявал сегашните си шефове, или когато е приемал тяхното предложение да стане народен представител? “, питат интелектуалците.



„ И второ – досегашната активност на този човек дава всички учредения да се мисли, че той би употребявал възможната си нова служба като плацдарм за кална битка (защото той има неповторимата дарба да прави спекулативни и нараняващи хората заключения от другояче известни обстоятелства и документи за тях),  само че не против дейци на тъй наречените „ съпротива “, т.е. на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи, които освен не крият, само че даже се гордеят с позорния факт, че са били членове на комунистическите секрети служби, а против хора, принадлежащи към сегашната демократическа съпротива „, пишат още те.

Писмото е подписано от Алберт Бенбасат, Александър Геров, Анна Кръстева, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Божидар Кунчев, Виктор Лилов, Владимир Левчев, Деян Кюранов, Димитър Бочев, Евгений Дайнов, Емил Коен, Ивайло Дичев, Зелма Алмалех, Красен Станчев, Любен Марков, Майя Грекова, Мария Велковска, Марияна Мелнишка, Михаил Неделчев, Николай Аретов, Огнян Минчев, Петя Кабакчиева, Пламен Дойнов, Румен Петров, Светла Бъчварова, Стефан Дечев, Стефан Тафров, Стефан Попов, Тони Николов, Стефан Джамбазов, Светла Бъчварова, Юлиана Методиева.

Ето и цялостният текст на писмото, изпратено до Народното събрание, министър-председателя и медиите:

„ КомДос е единственият институционален фактор за откриване на ролята, изиграна от репресивните секрети служби по време на комунистическия режим. Комисията е и поръчител, че за обществото няма да остане прикрито въздействието, упражнявано и през днешния ден върху ръководството от страна на тогавашните Държавна сигурност функционери.

Внесеният от Българска социалистическа партия Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разследващите служби на Българската национална войска съставлява следващ опит за затваряне на досиетата. В него се плануват редица ограничавания в правото на жителите да бъдат осведомени за принадлежността на обществени лица към органите на репресивния уред на комунистическия режим. Премахват се всевъзможни условия за членовете на новопредвидения орган. Включително липсва условие за непринадлежност към Държавна сигурност на лицата, които ще боравят с документите от архивите,. Прекратява се автоматизираното осветление на сътрудниците на комунистическите служби в съответни браншове от публичния, политическия и икономическия живот. Въвеждат се необятни области на преценка и изключения, които неизбежно ще разрешат прикриването на голям брой сътрудници на службите.
Намерението на ГЕРБ да издигне за ръководител на КомДос Антон Тодоров е в също толкоз сериозен прорез с публичния интерес. Г-н Тодоров потвърдено не има моралните качества, нужни за заемането на този пост. Дългогодишното му обществено държание го е трансформирало в емблема на грозни лични офанзиви и почистване на сметки. Негова запазена марка са потреблението на компромати и манипулативното боравене с документи и архивни материали с постоянно нечистоплътни цели. Не на последно място – радикалните промени в неговите позиции приказват, че, с цел да натрупа кариерни и политически дивиденти, господин Тодоров е подготвен на всевъзможни, даже и срамни, метаморфози. Нещо повече – знае се, че кандидатурата му за работа в служби от бранш сигурност е била отхвърляна заради открита неприспособимост.

Лансирането на разположение с сходна известност за ръководител на КомДос би ликвидирало моралния капитал на тази институция и доверието в интегритета на нейната работа.
Натрапчиво е единодействието, демонстрирано в тази област от двете огромни – привидно враждуващи – пратии. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия поредно издигат в редиците си и на значими държавни постове (депутати, министри) потвърдени доносници и офицери от комунистическите служби и с подготвеност се трансформират в политическа платформа, продължаваща въздействието на обвързваните с Държавна сигурност кланове. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия не отхвърлят до дъно наследството на тоталитарния комунистически режим и не престават да спекулират с него. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия възпроизвеждат властнически модели и канализират антидемократичното въздействие на Путинския режим у нас. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия отхвърлят да водят действителна битка със систематичната корупция и са съществени проводници на мафиотското преодоляване на българските държавни институции. Процес, стартират още от Българска комунистическа партия и Държавна сигурност и услужливо удължен от техните наследници.

Ето за какво, считаме, че дейностите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, ориентирани против КомДос не са инцидентни. Те са следващото удостоверение на трайната ни политическа оценка за единосъщност на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Решително призоваваме:

да бъде оттеглена номинацията на Антон Тодоров за ръководител на КомДос;
да бъде повдигнат претендент с потвърден интегритет и публично доверие, в разговор с гражданското общество и общността от уважавани откриватели на наследството на тоталитарните служби;
да бъде непокътната и укрепена КомДос;
да бъде стартират развой по систематичното откриване на документи на Министерство на вътрешните работи и службите, с цел да излязат на ярко политическите и стопански механизми на така наречения „ преход “;
да бъдат основани условия за действителна лустрация “.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения, харесайте страницата на „ Дебати “ във фейсбук!

Виж всички публикации от EkipNews-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР